Met het oog op het voorkomen van verkeersongevallen en in het algemeen belang van de weggebruikers, moeten bijzondere verkeersmaatregelen getroffen worden op verschillende gemeentewegen.
Genebosstraat wordt gecatalogeerd onder gemeentewegen.
In deze straat is een snelheidsregime van 50 km/u van toepassing.
Langs Genebosstraat is een vrijliggend dubbelrichtingsfietspad gelegen. Dit fietspad vormt de enige toegangsweg tot enkele landbouwpercelen. Op het grondgebied van Tessenderlo werd door één van de eigenaren van een dergelijk perceel aangekaart dat hij volgens de huidige regelgeving niet via het fietspad mag rijden en zijn perceel dus niet kan bereiken tenzij hij zich verplaatst te voet of met de fiets. Het bewerken van zijn perceel is daardoor niet mogelijk.
Als oplossing voor dit probleem kan het fietspad het statuut krijgen van een weg voorbehouden voor voetgangers, fietsers, speed pedelecs, ruiters en landbouwvoertuigen. Deze maatregel wordt weergegeven met een F99c en een F101c-verkeersbord om het begin en einde aan te duiden van de zone waar dit statuut geldt.
Behalve de eerder vermelde weggebruikers krijgen ook de volgende weggebruikers toegang tot de desbetreffende weg of zone:
Bijkomend geldt op deze wegen een snelheidslimiet van 30 km/u. De snelheidsbeperking geldt dan voor alle weggebruikers op het fietspad.
Het snelheidsregime op Genebosstraat zelf blijft 50 km/u.
De gemeente Tessenderlo keurde deze wijziging goed en vraagt de gemeente Ham om hierin te volgen opdat het statuut voor het volledige fietspad gelijk is voor beide gemeenten.
Aan het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd om de wijziging van het statuut van het vrijliggend fietspad van de Genebosstraat goed te keuren.
De wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd door het Koninklijk Besluit van 16 maart 1968.
Het Koninklijk Besluit van 01 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en latere wijzigingen.
Het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.
Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.
Het besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.
De omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 betreffende de gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer.
De beslissing Gemeenteraad van 03 september 2009 en 06 februari 2014 i.v.m. de delegatie van de bevoegdheid voor het behandelen van de aanvullende reglementen naar het College van Burgemeester en Schepenen.