Met het oog op het voorkomen van verkeersongevallen en in het algemeen belang van de weggebruikers, moeten bijzondere verkeersmaatregelen getroffen worden op verschillende gemeentewegen.
Waterstraat wordt gecatalogeerd onder gemeentewegen.
In deze straat is een snelheidsregime van 50 km/u van toepassing.
Het karakter van deze straat heeft een uitgesproken woonkarakter.
De aanleg van de straat leent zich tot een knip ter hoogte van het kruispunt met Merelstraat. De nadruk moet in deze straat liggen op wonen en niet op voertuigenverkeer. Bewoners van de Waterstraat zijn vragende partij voor het knippen van hun straat. Een knip functioneert in dit verhaal als een fysieke maatregel tegen sluipverkeer dat zich verplaatst tussen de gewestweg N141, Spoorwegstraat enzoverder.
Daarbovenop takt de Waterstraat aan op Merelstraat in de nabijheid - binnen een afstand van 50 meter - van kruispunten met Spoorwegstraat, Fazantenweg, Vaartstraat en fietssnelweg F77. Omwille van de knip van Waterstraat zal het aantal bewegingen op dit stuk openbare weg dalen.
De knip ter hoogte van het kruispunt van Waterstraat met Merelstraat past tevens goed in de plannen voor de heraanleg van de Ambertuin. Bij de aanleg van de Ambertuin wordt rekening gehouden met een keerbeweging voor vuilniswagens opdat de vuilnisophaling vlot kan blijven verlopen. Dit punt zal worden uitgevoerd in zwaardere grasdallen. Het laatste stuk van het wegdek van Waterstraat tussen de knip en het kruispunt met Merelstraat zal onthard worden. De ontharding past binnen de klimaatdoelstellingen.
De maatregel zal de verkeersveiligheid ten goede komen en de leefbaarheid voor de bewoners van Waterstraat verhogen.
De wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd door het Koninklijk Besluit van 16 maart 1968.
Het Koninklijk Besluit van 01 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en latere wijzigingen.
Het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.
Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.
Het besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.
De omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 betreffende de gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer.
De beslissing Gemeenteraad van 03 september 2009 en 06 februari 2014 i.v.m. de delegatie van de bevoegdheid voor het behandelen van de aanvullende reglementen naar het College van Burgemeester en Schepenen.